Espresso
Cappuccino
Espresso freddo
Cappuccino freddo
Espresso macchiato
Espresso americano lungo
Espresso corretto
Mochaccino
Cappuccino chiaro
Διάφορα είδη
Καταχώρηση
2013/07/03
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσει κανείς τον εσπρέσσο του καθώς ο συγκεκριμένος καφές κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές και για όλα τα γούστα!!
Παρακάτω σας παραθέτουμε τα διάφορα είδη εσπρέσσο και τα συχνότερα λάθη που κάνουμε κατά την παρασκευή τους.
Εννοείται ότι για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα η μηχανή μας πρέπει να κάνει τα απαραίτητα service συντήρησης και καθαρισμού!
Espresso :
Συχνά λάθη:
1. Τον φτιάχνουμε αλά ελληνικό! Δηλαδή σχεδόν γεμίζουμε το φλυτζάνι, ενώ πρέπει να είναι μόλις 30 ml.
2. Δεν βάζουμε την σωστή ποσότητα καφέ (6,5-6,9 gr) με αποτέλεσμα να γίνει ο καφές πολύ βαρύς ή το αντίθετο.
Espresso Doppio (διπλός) :
Περιέχει διπλή δόση καφέ espresso.
Συχνά λάθη: Δε βάζουμε τη σωστή ποσότητα καφέ με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι αλλοιωμένη.
Espresso Macchiato : espresso με 10-15 κ.εκ. αφρόγαλα.
Συχνά λάθη: Βάζουμε πολύ γάλα και η γεύση του καφέ είναι αδύναμη.
Espresso Coretto : με 10-15 ml κάποιου οινοπνευματώδους ποτού ή λικέρ.
Συχνά λάθη: Βάζουμε πολύ ποτό και καταστρέφεται η γεύση και του καφέ και του ποτού, ενώ παράλληλα είναι και επιζήμιο γιατί το ποτό είναι ακριβό.
Espresso cappuccino :
Είναι μία δόση espresso με αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος.
Συχνά λάθη:Υπερβαίνουμε την θερμοκρασία στο αφρόγαλα, συνεπώς δεν πετυχαίνουμε κρέμα και γεμίζουμε το φλυτζάνι με γάλα και μια κουταλιά αφρό!
Μάθετε να κάνετε σωστό αφρόγαλα.
Espresso Cappuccino chiaro:
Είναι ελαφρύς καπουτσίνο με λιγότερα γραμμάρια καφέ.
Συχνά λάθη: Δεν βάζουμε τη σωστή ποσότητα καφέ με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι αλλοιωμένη.
Espresso Cappuccino scuro:
Είναι βαρύς καπουτσίνο με περισσότερα γραμμάρια καφέ και σκούρο χρώμα
Συχνά λάθη: Δεν βάζουμε τη σωστή ποσότητα καφέ με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι αλλοιωμένη.
Freddo (Espresso) :
Είναι κρύος espresso πάντα με διπλή μερίδα καφέ και πάγο, που σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι. Αν προσθέσουμε κρύο αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος,
τότε ο καφές λέγεται freddo cappuccino .
Συχνά λάθη: 1. βάζουμε μονή μερίδα espresso, άρα γίνεται ο καφές μας νερομένος!
2. Δεν υπάρχει "διπλός freddo" !!!! Αφού γίνεται με διπλή μερίδα espresso, ούτως ή άλλως.
Εσπρέσσο Lungo ή Americano : κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη ζεστού νερού,
Συχνά λάθη: Βάζουμε νερό από το μηχάνημα κατευθείαν και δε ζεσταίνουμε εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης με αποτέλεσμα να χαλάει η γεύση του καφέ και να γίνεται στυφή.
Εσπρέσσο Mochaccino : εσπρέσσο καπουτσίνο με σοκολατένιο αφρόγαλα.
Συχνά λάθη: Δε βάζουμε τη σωστή ποσότητα καφέ με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι αλλοιωμένη.
No fun: ντεκαφεϊνέ εσπρέσσο
Συχνά λάθη: Δε βάζουμε τη σωστή ποσότητα καφέ με αποτέλεσμα η γεύση του καφέ να είναι αλλοιωμένη.