Θερμόμετρο
Καταχώρηση
2013/01/27
Υπάρχουν πολλές φορές, που ενώ φροντίζουμε να κόψουμε σωστά τον καφέ, βάζουμε τη σωστή αναλογία των υλικών μας και κάνουμε την ίδια διαδικασία για την παρασκευή του ζεστού μας ροφήματος, εντούτοις το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το επιθυμητό.
Ένας παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή όχι ενός ζεστού ροφήματος είναι η θερμοκρασία. Επίσης, μια νέα μελέτη έδειξε πως όταν καταναλώνουμε ένα καυτό ρόφημα, αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με τη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να εξοπλίζαμε το χώρο μας με ένα θερμόμετρο ροφημάτων.
Μια καλή θερμοκρασία για ένα ζεστό
ρόφημα είναι περίπου στους 70ο -75ο C. Είναι η θερμοκρασία όπου το ρόφημα είναι αρκετά ζεστό αλλά όχι τόσο καυτό ώστε να καούμε όταν το πίνουμε.
Πιο συγκεκριμένα:
CAPPUCCINO: Πρέπει να προσέχουμε το αφρόγαλα να είναι maximum στους 65ο C, ενώ ο
espresso να είναι maximum στους 85ο C, οπότε από τη μείξη τους βγαίνει το ιδανικό αποτέλεσμα στη θερμοκρασία.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Η σοκολάτα είναι πιθανό να
πήξει αρκετά αν ξεπεράσει τη θερμοκρασία των 75ο C.
ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ: Πάνω από τους 70ο C καίγεται και μυρίζει πολύ έντονα τη μυρωδιά του καμένου.
ΖΕΣΤΟ ΤΣΑΪ: Ιδανική θερμοκρασία είναι 70ο C-75ο C.
Προσοχή! Ακουμπώντας τα φλιτζάνια πάνω στη μηχανή του espresso είναι πολύ πιθανό να ανεβεί πολύ η θερμοκρασία στο χείλος του φλιτζανιού με αποτέλεσμα να καούμε όταν θα πιούμε το ρόφημα. Μπορούμε λοιπόν να ακουμπάμε τα φλιτζάνια με τη βάση τους προς τα κάτω, παίρνοντας φυσικά τις απαραίτητες προφυλάξεις για την καθαριότητα και την υγιεινή.