Βιβλιοθήκη εικόνων
Βιβλιοθήκη εικόνων
Συνεχίζοντας τα ενημερωτικά – εκπαιδευτικά άρθρα που δημοσιεύουμε, με σκοπό να βελτιώσουμε την ποιότητα του καφέ που σερβίρετε, σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον καθαρισμό του μύλου άλεσης espresso.
Ο καφές είναι ένα αγροτικό προϊόν, τα υπολείμματα του οποίου, μετά την εκχύλιση, σαπίζουν. Γι’ αυτό η καθαριότητα των μερών της μηχανής και του αλεστικού, από τα οποία περνάει, είναι πολύ σημαντική και σίγουρα επηρεάζει την γεύση και το άρωμα του καφέ που θα γευτούμε.
Το καθάρισμα του αλεστικού δεν είναι τόσο δύσκολο και περίπλοκο, όπως κάποιοι νομίζουν. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:
1. Καμπάνα (σιλό) αποθήκευσης espresso σπυριών
Η εμφανής «βρωμιά» στην καμπάνα είναι τα έλαια που βγάζει ο espresso σε συνδυασμό με την υγρασία. Και όσο δεν φροντίζετε να την πλένετε ανά τακτά διαστήματα, η βρωμιά αυτή συσσωρεύεται.
Οδηγίες: Πριν βγάλετε την καμπάνα, σπρώξτε προς τα μέσα το «γλωσσάκι», που βρίσκεται στην βάση της καμπάνας, ώστε να μην αδειάσει το περιεχόμενο. Στην συνέχεια, την βγάζετε και αδειάζετε το σπυρί. Πλένετε με ζεστό νερό ή χρησιμοποιήστε τον ατμό της μηχανής σας, για να μαλακώσετε το «λίπος», που βρίσκεται στα τοιχώματα της καμπάνας. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά, προκειμένου να αποφύγετε μυρωδιές που πιθανόν να περάσουν στον καφέ. (Ανεπίσημα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε λίγη σκόνη καθαρισμού των group της μηχανής, διαλυμένη σε ζεστό νερό, για να καθαρίσετε εσωτερικά την καμπάνα.) Στεγνώστε καλά, τοποθετήστε την πάλι στη θέση της και βάλτε το σπυρί. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε το «γλωσσάκι», τραβώντας προς τα έξω.
Συμβουλή: Μην γεμίζετε την καμπάνα με σπυρί, το οποίο θα καταναλώσετε εντός αρκετών ημερών. Είναι προτιμότερο να συμπληρώνετε καθημερινά, την ποσότητα που θα ξοδέψετε εντός της ημέρας.
2. Δοχείο αλεσμένου καφέ
Και εδώ, η «βρωμιά» που βλέπετε στα τοιχώματα του δοχείου, είναι στίγματα από τα έλαια που περιέχει ο espresso σε συνδυασμό πάντα με την υγρασία και τον χρόνο.
Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να αποσυναρμολογήσετε το δοχείο.
Οδηγίες: Αδειάστε πρώτα τον αλεσμένο καφέ που υπάρχει μέσα στο δοχείο. Καθαρίστε εσωτερικά με ένα μικρό πινέλο, τον κολλημένο καφέ που βρίσκεται στα τοιχώματα, την φτερωτή και την βίδα του δοχείου. Αδειάστε και πετάξτε τα υπολείμματα.
Συμβουλή: Μην αλέθετε καφέ που δεν θα καταναλώσετε σε λίγα λεπτά. Ο φρεσκοκομμένος καφές, μετά από λίγα λεπτά, οξειδώνεται και αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά του.
3. Μαχαίρια κοπής
Βρίσκονται μέσα στον δίσκο, κάτω από την καμπάνα του μύλου, και ανάλογα με την απόσταση που έχουν μεταξύ τους, ρυθμίζουμε την κοπή του καφέ (χοντρός / λεπτός).
Σας συνιστούμε να μην ξεβιδώσετε τον δίσκο ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη εργασία στα μαχαίρια, για την αποφυγή τεχνικών προβλημάτων. Αρκεστείτε μόνο στην ρύθμιση κοπής του καφέ στρέφοντας τον δίσκο δεξιά ή αριστερά (ανάλογα με το αλεστικό), μέχρι να πετύχετε το σωστό σημείο αλέσματος του espresso, για να έχετε την επιθυμητή ροή, καϊμάκι και γεύση καφέ. (Δείτε σχετικά άρθρα μας)
Μπορείτε όμως να καθαρίσετε τα μαχαίρια του μύλου χρησιμοποιώντας κάποιο καθαριστικό μαχαιριών, σε σκόνη ή ταμπλέτα, που πωλούνται σε καταστήματα επαγγελματικών ειδών.
Οδηγίες: (Χρήση καθαριστικού σε ταμπλέτα.) Βάζετε μια χούφτα σπυρί μέσα στην καμπάνα του μύλου, μαζί με μια ταμπλέτα καθαρισμού. Αλέθετε αυτή την ποσότητα, και αδειάζετε τα υπολείμματα από το δοχείο αλεσμένου καφέ. Βάζετε ξανά λίγο σπυρί στην καμπάνα (και μόνο σπυρί!), το αλέθετε και αδειάζετε πάλι τα υπολείμματα. Τέλος, καθαρίζετε το δοχείο αλεσμένου καφέ (όπως αναφέρεται στο στάδιο 2).
Ακολουθήστε τις οδηγίες και συμβουλές μας, από άρθρα που δημοσιεύουμε συνεχώς, και μην προβαίνετε σε ενέργειες για μέρη του μύλου ή της μηχανής, που απαιτούν τεχνικές γνώσεις. Απευθυνθείτε στον τεχνικό σας.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως η τελειότητα του αποτελέσματος που θα σερβίρετε στον πελάτη σας, εξαρτάται από πολλά κριτήρια συνδυαστικά.