Άλατα

Άλατα

Άλατα

Άλατα

Μετρητής ποιότητας

νερού

Μετρητής ποιότητας

νερού

Μετρητής ποιότητας

νερού

Φίλτρο νερού

Καταχώρηση

2013/11/22

   Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα –για να μην πούμε και το πιο αγαπημένο- στην Ελλάδα. Πολλές φορές όμως, αν κι έχουμε αγοράσει έναν καλής ποιότητας καφέ, έχουμε ρυθμίσει σωστά τη μηχανή μας κι έχουμε έναν καλό κι έμπειρο barista στην επιχείρησή μας, εντούτοις ο καφές που σερβίρουμε δεν είναι καλός…. Τι φταίει;;;

   Μήπως ξεχάσαμε να ελέγξουμε το βασικότερο συστατικό του καφέ;;; ΤΟ ΝΕΡΟ;; Το νερό αν και αποτελεί το 98% της ποσότητας στο φλιτζάνι μας, συνηθίζουμε να παραμελούμε την ποιότητά του.

   Η πλούσια γεωμορφολογία της χώρας μας έχει

ως αποτέλεσμα την ποικιλία στην ποιότητα του νερού από περιοχή σε περιοχή, από χρόνο σε χρόνο αλλά και από εποχή σε εποχή. Επικίνδυνα υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και μαγνησίου, χώμα και λάσπη από χαλασμένα και παλιά δίκτυα αλλά και άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί και σωματίδια καταλήγουν  στον εξοπλισμό μας (φίλτρο / αφαλατωτής  -> μηχανή καφέ) και τελικά στο φλιτζάνι του πελάτη μας, αν δεν φροντίσουμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

   Αποτέλεσμα;  Ο πελάτης μας θα μείνει δυσαρεστημένος από τη γεύση του καφέ και πολύ πιθανόν να επιβαρύνουμε ακόμη και την υγεία του!! Αλλά και ο εξοπλισμός μας δε θα μείνει αναλλοίωτος.

   Από όλα τα σημεία που θα περάσει το νερό και ειδικά το ζεστό νερό θα έχουμε υψηλή συγκέντρωση αλάτων (θερμοκρασία boiler 110–130

oC ). Με τον καιρό η μηχανή θα αποδίδει όλο και λιγότερο με την ποιότητα του καφέ μας να πέφτει κατακόρυφα και το κόστος συντήρησης να ανεβαίνει αντιστρόφως ανάλογα.

   Υπάρχει λύση;; Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία! Αρχικά θα πρέπει να 

μετρήσουμε την ποιότητα του νερού μας (PH, ολική σκληρότητα, ανθρακική σκληρότητα, σίδηρο και χλώριο). Αυτό επιτυγχάνεται με τους μετρητές ποιότητας νερού, που υπάρχουν στο εμπόριο και είναι απλοί και εύκολοι στη χρήση.

   Στη συνέχεια επιλέγουμε το κατάλληλο φίλτρο νερού, συμβουλευόμενοι πάντα έναν ειδικό, ο οποίος γνωρίζει ποιο είδος φίλτρου να τοποθετήσει για την μηχανή του καφέ, (να συνδέσει ή όχι μειωτή πίεσης) και γενικά να συνυπολογίσει διάφορους παράγοντες, που εμείς δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε.

   Εάν έχουμε συνδεδεμένο στην  μηχανή καφέ τον κλασσικό (ανοξείδωτο) αποσκληρυντή, είναι απαραίτητο να γίνεται αφαλάτωση αυτού τουλάχιστον μάθε μήνα.

   Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα ετήσια φίλτρα έχουν συγκεκριμένο αριθμό λίτρων νερού για διύλιση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο ειδικός να τοποθετήσει έναν μετρητή λίτρων, για να μας προειδοποιεί για κάθε αλλαγή φίλτρου.

   Έτσι εύκολα και οικονομικά κρατούμε την ποιότητα του καφέ και των παρεχόμενων

υπηρεσιών  μας ψηλά, διαφυλάττουμε τον εξοπλισμό μας και τη φήμη της επιχείρησής μας, σεβόμενοι πρώτα από όλα τον πελάτη μας και την υγεία του.

   Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι οι μηχανές καφέ λειτουργούν σε υψηλότατες θερμοκρασίες (110–130

oC),  είναι αναπόφευκτη η μεγάλη συγκέντρωση αλάτων στο εσωτερικό των μηχανών, παρά τα φίλτρα που τοποθετούμε, τα οποία λειτουργούν προληπτικά και κατακρατούν το 30-40% των αλάτων (με την προϋπόθεση να συντηρούνται σωστά).    Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο κάθε ένα έως τρία χρόνια, και ανάλογα με την κατανάλωση καφέ και τις συνθήκες λειτουργίας της μηχανής, να γίνεται εσωτερικός / χημικός

καθαρισμός (του boiler και των σωληνώσεων) από εξειδικευμένο τεχνικό.

   Η «Gratsia» έχει την εμπειρία και την οργάνωση να σας παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Άλατα
Άλατα
Άλατα
Άλατα
Μετρητής ποιότητας
Μετρητής ποιότητας
Μετρητής ποιότητας
Φίλτρο νερού